Νέα σελίδα στον βιομηχανικό εξοπλισμό.
Πως και γιατί μια μηχανολογική κατασκευή είναι απαραίτητο να ενσωματώνει τεχνολογικά τις σύγχρονες τάσεις «Industry 4.0» ώστε να είναι ανταγωνιστική και να προσφέρει οφέλη.
Για πολλά χρόνια ο βιομηχανικός εξοπλισμός ήταν συνώνυμος της μηχανολογικής κατασκευής με την προσθήκη απλού ηλεκτρολογικού αυτοματισμού. Το ενδιαφέρον των μηχανολόγων περιοριζόταν στο «να κάνει η μηχανή την δουλειά της» και η όποια προσθήκη τεχνολογιών γινόταν με μέτρο και με κυρίαρχο τον φόβο του «over engineering». Αυτό άρχισε να αλλάζει όταν έγινε αντιληπτό ότι στην σύγχρονη εποχή ένα έργο βιομηχανικής παραγωγής σπάνια αποτελεί μια ανεξάρτητη αυτόνομη λύση αλλά μέρος του ψηφιακού μετασχηματισμού του συνόλου ενός οργανισμού με αποτέλεσμα να μην είναι επαρκές ένα σύστημα που απλά δουλεύει και παράγει ένα συγκεκριμένο έργο.
Από την άλλη η σύγχρονη διοίκηση ενός εργοστασίου απαιτεί την βέλτιστη παραγωγικότητα με το μικρότερο δυνατό κόστος, παρακολούθηση KPI’s, αξιοποίηση αλλά και αξιολόγηση δεδομένων για την σωστή και γρήγορη λήψη αποφάσεων.
Τα παραπάνω έχουν πλέον οδηγήσει στην ανάγκη το σύνολο του βιομηχανικού εξοπλισμού όχι απλά να ακολουθεί τάσεις, αλλά να ενσωματώνει σύγχρονες τεχνολογίες της εποχής «Industry 4.0» οι οποίες ανεβάζουν το επίπεδο χρήσης, ασφάλειας και ανταγωνιστικότητας ενώ ταυτόχρονα αυξάνουν την παραγωγικότητα συμπεριλαμβανομένου της έγκυρης πληροφόρησης σε real time.
Καθώς ο όμιλος Acmon παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις που περιλαμβάνουν εκτός από μηχανολογικές κατασκευές, αυτοματισμό αλλά και λογισμικό, είναι από τις πρώτες εταιρείες στην Ελλάδα που άνοιξαν τον δρόμο για την εφαρμογή του Industry 4.0 και του smart factory.
Σε ένα ολοκληρωμένο «turn key» σύστημα του ομίλου Acmon θα βρούμε υψηλή τεχνολογία σε κάθε σημείο.
->Τα εξαρτήματα που επιλέγονται ή κατασκευάζονται ανάλογα με την φύση του κάθε έργου (αισθητήρες, όργανα μέτρησης, αντλίες κ.λπ.) είναι σύγχρονης τεχνολογίας με αυξημένες δυνατότητες διασύνδεσης όπως κεντρογενή διαχείριση από ειδικούς controllers ή ηλεκτρονικούς Υπολογιστές αλλά και ενσωμάτωση σε πλατφόρμες IIoT.
->Σύγχρονα συστήματα αυτοματισμού, ελέγχου και real time απεικόνισης από PLC και Scada έως Distributed Control Systems (DCS) για βιομηχανικές μονάδες αυξημένης συνθετότητας ή αδιάλειπτης παραγωγής
->Η διαχείριση των συστημάτων γίνεται μέσα από έξυπνες εφαρμογές λογισμικού όπως manufacturing execution, batch ή continuous execution, formulation, Overall Equipment Effectiveness – OEE κ.α.
Όμως η ενσωμάτωση τεχνολογιών σύμφωνα με την τάση «industry 4.0» ξεκινάει πολύ νωρίτερα από την παραγωγή και υλοποίηση ενός συστήματος. Σημαντικά είναι τα πλεονεκτήματα κατά την φάση του σχεδιασμού με την χρήση εφαρμογών ψηφιακού διδύμου (Digital Twins).
Έτσι περνάμε σε νέα φιλοσοφία στο σχεδιασμό και το engineering αφού πλέον έχουμε την δυνατότητα μιας πραγματικής απεικόνισης όλων των παραμέτρων τόσο κατά την διάρκεια του σχεδιασμού όσο και κατά την ολοκλήρωση του πριν οδηγηθεί στην παραγωγή.
Φυσικά πέραν του μηχανολογικού μέρους, αλλάζει και ο αυτοματισμός, αφού από την απλή εξομοίωση του σήμερα, περνάμε εδώ στην πλήρη εικονική αναπαράστασή του. Το τελικό αποτέλεσμα είναι να έχουμε μια λύση στην οποία αναπαρίσταται εικονικά κάθε ανεξάρτητο εξάρτημα, κάθε μηχάνημα μέρος της, ο αυτοματισμός, το λογισμικό και τέλος όλο το σύστημα καθώς και η τυχόν αλληλεπίδραση του με εξωτερικά συστήματα που είτε προηγούνται είτε έπονται
Προχωρώντας προς την διαδικασία παραγωγής το Digital Twins δεν σταματά, αφού ο συνεχής έλεγχος και απεικόνιση των διαδικασιών σε πραγματικό χρόνο σε συνδυασμό με τα παραπάνω μας δίνει τη δυνατότητα να προβλέψουμε έγκαιρα τυχόν αστοχίες και να τις διορθώσουμε σε πραγματικό χρόνο.
Αυτό που είναι εξαιρετικά σημαντικό και πρέπει να τονιστεί είναι ότι, όταν μιλάμε για ένα σύστημα δεν αναφερόμαστε μόνο στα εξαρτήματα ή μηχανήματα και στις λειτουργίες που αυτά θα διενεργούν, αλλά και στα ίδια τα υλικά τα οποία θα διαχειρίζονται. Και εδώ έρχεται η μεγάλη διαφοροποίηση και πεμπτουσία του digital twins, καθώς εισέρχεται δυναμικά να οργανώσει και να βελτιστοποιήσει διαδικασίες όπως proven process proof και proven process outcome. Με πιο απλά λόγια ελαχιστοποιεί και σε πολλές περιπτώσεις εξαλείφει την αποτυχία οποιουδήποτε έργου ανεξάρτητα από το πόσο σύνθετο μπορεί να είναι.
Τέλος, μετά τον σχεδιασμό και το σύστημα, έχουμε σύγχρονες τεχνολογίες ακόμη και στις υπηρεσίες, ιδιαίτερα σε νευραλγικούς τομείς για τη βιομηχανία όπως το Factory Acceptance Test – FAT και το Site Acceptance Test – SAT. Εδώ, εφαρμογές όπως αυτή της επαυξημένης πραγματικότητας (augmented reality – AR) έρχονται να δώσουν την δυνατότητα για ταχείς παρεμβάσεις και μείωση κοστολογίων διασφαλίζοντας το βέλτιστο αποτέλεσμα για τον οργανισμό.
O όμιλος Acmon δραστηριοποιείται στην παραγωγική βιομηχανία για περισσότερα από τριάντα συναπτά έτη, παρέχοντας ολοκληρωμένες λύσεις που ξεκινούν από τη διαχείριση και την επεξεργασία των πρώτων υλών και φτάνουν μέχρι τη διακίνηση των τελικών προϊόντων καλύπτοντας έτσι όλο το φάσμα της εφοδιαστικής αλυσίδας και της βιομηχανικής παραγωγής.
Η μητρική εταιρεία, Acmon Systems αναπτύσσει ολοκληρωμένες και καινοτόμες λύσεις για τη διακίνηση υλικών μορφής χύδην και υγρών (Bulk Material Handling), σε διάφορες βιομηχανίες όπως τρόφιμα, οικοδομικά υλικά, βιομηχανικής υαλουργία κ.λπ. Οι πελάτες μπορούν να επιλέξουν μέσα από μια παλέτα λύσεων που περιλαμβάνει τόσο τυποποιημένο εξοπλισμό όσο και λύσεις φτιαγμένες ώστε να καλύπτουν τις εξατομικευμένες ανάγκες της κάθε μονάδας.
H Icon Systems ολοκληρώνει τη διακίνηση των τελικών προϊόντων τόσο των δευτερογενών συσκευασιών όσο και των παλετών με σύγχρονα συστήματα συσκευασίας, περιέλιξης, διακίνησης, εγκιβωτισμού αλλά και ρομποτικά συστήματα στην αιχμή της τεχνολογίας. Οι λύσεις προσαρμόζονται στο απόλυτο στις ανάγκες του κάθε εργοστασίου όσο εξειδικευμένες και αν είναι.
Η Acmon Data παρέχει λύσεις μηχανημάτων ελέγχου διασφάλισης ποιότητας (ανιχνευτές μετάλλων, X-rays, δυναμικούς εκλεκτές βάρους) και εκτύπωσης και επικόλλησης ετικετών. Επιπλέον, παρέχει εξειδικευμένο λογισμικό για τη διαχείριση των εργοστασίων, περιλαμβάνοντας εφαρμογές όπως το Manufacturing Execution System (MES) και το Warehouse Management System (WMS). Αυτές οι εφαρμογές επιτρέπουν τον έλεγχο, την παρακολούθηση και τη βελτιστοποίηση των διαδικασιών παραγωγής, τη διαχείριση του αποθέματος, τον συγχρονισμό της παραγωγής και την ανάλυση των δεδομένων για τη λήψη αποφάσεων.
Η οικογένεια των εταιρειών του ομίλου Acmon αποτελεί τον απόλυτο πρωταγωνιστή του ψηφιακού μετασχηματισμού στην ελληνική παραγωγή και βιομηχανία, ως “Manufacturing Solution Provider ”, διαθέτοντας ευρεία γκάμα λύσεων και εφαρμογών που καλύπτουν την αυτοματοποίηση όλων των layers μιας μονάδας από το πεδίο παραγωγής μέχρι το επιχειρηματικό. Είτε αναλαμβάνουν έργα μεμονωμένα, είτε συνεργάζονται ως μία αδιαίρετη ομάδα, ακολουθούν τη φιλοσοφία του ομίλου, προσφέροντας ολοκληρωμένες λύσεις “turnkey” στον τομέα των σύγχρονων εργοστασίων. Με περισσότερους από 150 αφοσιωμένους υπαλλήλους, συμμετοχή σε πάνω από 7000 έργα και περισσότερα από 600 turn key projects, αποτελούν την απόλυτη δύναμη της ψηφιακής καινοτομίας. Με πάνω από 85% των έργων τους να εκτελούνται σε περισσότερες από 29 χώρες σε όλο τον κόσμο, αποδεικνύουν ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός δεν αποτελεί απλώς μια μελλοντική τάση, αλλά μια σημερινή πραγματικότητα.